Türk Telekom’un TahtApp Uygulaması ile Az Gören Çocuklara Eğitimde Eşitlik Sağlanıyor
Türkiye’nin dijital dönüşüm lideri Türk Telekom, yeni nesil teknolojilerle geleceği şekillendiriyor. Teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüştürme misyonuyla geliştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıkan Türk Telekom, Günışığı projesi kapsamında az gören çocukların eğitimine destek olmak için geliştirdiği TahtApp uygulaması ile fark yaratıyor.
TahtApp uygulaması sayesinde Günışığı projesindeki çocuklar, öğretmenin tahtaya yazdığı bilgileri önlerindeki tabletlerden anında görebiliyor. Şu ana kadar 14 ilde 50 okulda hayata geçirilen ve her yıl daha fazla okula ulaşan bu uygulama sayesinde, çocuklar derslerini akranlarıyla eş zamanlı takip edebiliyor. Günışığı projesi öğrencilerinden 5. sınıf öğrencisi Eyüp Kaan Ekinci, TahtApp sayesinde derslerinde büyük başarı göstererek, karnesini ve takdir belgesini Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’dan aldı.
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Türkiye’ye Değer anlayışımız kapsamında, teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüştürecek çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Günışığı projemiz için mühendislerimizin geliştirdiği TahtApp uygulamasını kullanan Eyüp Kaan’ın karne heyecanına ortak olmaktan mutluluk duyuyoruz. Türk Telekom olarak, geleceği iyileştiren teknoloji yaklaşımımızla Türkiye’ye değer katmaya devam edeceğiz” dedi.
Eğitimde Fırsat Eşitliği İçin Teknoloji
Türk Telekom, dijitalleşmenin sunduğu olanakları eğitime entegre ederek fırsat eşitliğini yaygınlaştırıyor. Engelsiz Yaşama Derneği (EyDer) ile birlikte hayata geçirilen Günışığı Projesi, az gören çocukların erken müdahale ile görme yetilerini artırmalarını ve engelsiz akranlarıyla aynı sınıflarda eğitim almalarını sağlıyor. Proje kapsamında geliştirilen TahtApp uygulaması, az gören çocukların sınıfta yazılanları tabletlerinde gerçek zamanlı görmelerini sağlıyor. 14 ilde 50 okulda kurulan bu uygulama, çocukların dersi dinleyip tahtayı eş zamanlı olarak takip etmelerine imkan tanıyor.
“Türkiye’ye Değer Katıyoruz”
Bir buçuk aylıkken az gören tanısı konan, Pendik Orhangazi Ortaokulu öğrencisi Eyüp Kaan Ekinci, 2024 yılı Ocak ayında TahtApp ile tanıştı. Bu uygulama sayesinde derslere katılımı artan ve başarısı dikkat çeken Ekinci, takdir belgesini Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’dan aldı. Ümit Önal, “Türk Telekom olarak, geleceği yeni nesil teknolojilerle şekillendirirken, temas ettiğimiz herkesi ‘değerli hissettirme’ vizyonu ile ilerliyoruz. Türk Telekom Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilen TahtApp uygulaması ile, az gören çocukların, sınıfın fiziksel ortamından ve aydınlatmadan bağımsız şekilde tahtada yazılanları tablete aktararak sınıf arkadaşları ile bir arada eğitim alabilmesine olanak sağlıyoruz. Türk Telekom olarak, geleceği iyileştiren teknoloji yaklaşımımızla ‘Türkiye’ye Değer’ çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
TahtApp Uygulaması Başarı Getirdi
Eyüp Kaan Ekinci, TahtApp’in okul hayatında büyük bir fark yarattığını belirterek, “Bu proje benim okul hayatımda büyük bir fark yarattı. Arkadaşlarımla eş zamanlı dersleri takip etme olanağım oluyor. Bu proje ile başarım da katlandı. Bize bu imkânı sağlayan Günışığı Projesi ve TahtApp uygulamasını geliştiren Türk Telekom’a çok teşekkür ediyorum” dedi.
1.000’in Üzerinde Çocuğa Ulaşıldı
Günışığı Projesi, yüzde 1 ile 10 arasında ışık algısı olan ve görme engelliler okullarında Braille alfabesiyle eğitim alan çocukların, erken müdahale eğitimi alarak engelsiz akranlarıyla aynı sınıflarda eğitim görmelerini hedefliyor. 2014 yılında başlayan proje ile az gören çocukların toplumsal hayata eşit koşullarda katılmaları sağlanıyor. Bugüne kadar 81 ilden 1000’in üzerinde çocuk, Günışığı Projesi sayesinde engelsiz arkadaşlarıyla aynı okullarda eğitim görme şansı elde etti. 2018 yılında hayata geçirilen ‘’Okulumda Günışığı’’ programı ile de eğitimciler, az gören eğitimi konusunda bilgilendirildi ve 6000 eğitimciye farkındalık semineri verildi.